Novice

 

Dočakali smo cepivo

 

Spoštovani člani!

Dočakali smo cepivo

Ta, ki so na razpolago, in vsa tista, ki še bodo, so preverjeno učinkovita in varna ter odobrena s strani najodgovornejših evropskih institucij za zdravila. Nimamo razloga, da ne bi verjeli strokovnjakom, ki so se tokrat združeni in povezani res trudili, da pomagajo premagati pandemijo.

Od tod naprej smo na vrsti mi

Pandemijo bomo premagali, če se bo cepilo zadostno število tistih, ki nimajo zdravstvenih zadržkov za cepljenje. Zato vsem članom Združenja CVB, ki so zaradi bolezni, dejavnikov tveganja in tudi starosti ogrožena skupina za težji potek bolezni covid-19, res priporočam, da se odločite zanj.

Vaša naloga je, da svoje osebne zdravnike obvestite, da se želite cepiti

Na ta način vas bodo uvrstili na sezname. Pomembno je, da to storite čim prej. Zdravstveni domovi bodo število odmerkov cepiva prejeli glede na interes. Če vas ne bo zraven, se bo termin vašega cepljenja pomaknil v poznopomladanske mesece. To seveda pomeni več možnosti, da zbolite, še preden vas lahko zaščitijo. Tega si prav gotovo ne želi nihče.

Ne smemo se slepiti, da ne bo tudi posameznih neželenih učinkov

Z boleznijo, ki vsak dan vzame 30 do 40 Slovencev, se prav gotovo ne morejo enačiti in ne smejo biti vzrok za odklanjanje cepiva.

  • Že zdaj beremo o posameznih alergičnih reakcijah, vendar so le-te pri redkih posameznikih možne tudi na čebelji pik, ajdo, školjke, če omenim najbolj znane. Cepljenje bodo izvajali strokovnjaki, ki vedo, kako pravilno in učinkovito ukrepati ob takšnih zapletih. Po prejemu injekcije zato počakajte še 20 do 30 minut v čakalnici ambulante.

  • Lokalni zapleti, kot so rdečina, bolečina, oteklina, se mi ne zdijo omembe vredne ob vseh težkih preizkušnjah, ki ste jih premagali v življenju.

  • Ob kasnejši možni povišani temperaturi ali znakih bolezni se lahko takoj posvetujete z zdravstvenimi delavci.

Cepljenje še nikoli ni potekalo pod tako budnim očesom javnosti in strokovnjakov. Zaupajte jim!

Če želimo, da bo življenje spet potekalo vsaj približno tako kot pred virusom, če želimo varno nadaljevati naša druženja, pohode, rekreacijo, izlete, moramo čim prej opraviti cepljenje, da zaščitimo sebe in druge.

Ne pozabimo pa, da še vedno potrebujemo maske, razdaljo in razkuževanje. Srečno in zdravo!

Prim. Tatjana Erjavec, dr. med.

Milan Čuček

Vse novice