Novice

 

Teden možganov 2022, četrtek, 17. marec

 

Četrtek, 17. marec 

 

V tednu možganov, ki je letos med 14. in 20. marcem, se usmerjamo na pomembnost raziskav na področju možganskih kapi.

Vsak dan bomo delili nekaj vpogleda v nove in vznemirljive raziskave o možganskih kapih v Evropi.

Danes bomo govorili o raziskavah DOKAZ.


Izboljšanje možnosti za zdravljenje možganske kapi

SAFE se je leta 2017 vključil v evropski raziskovalni projekt PROOF, ker lahko sodeluje pri razširjanju novosti o terapevtskih možnostih za bolnike na možganski kapi.

Ass. prof. dr. Sven Poli iz Univerze Tuebingen v Nemčiji govori o svoji viziji o tem projektu.


Dr Poli – o čem je ta raziskava?

Ishemična možganska kap je najpogostejša oblika možganske kapi. Nastane takrat, ko se arterije, ki oskrbujejo možgane s krvjo, zamašijo s strdki. To onemogoča dovod kisika v tiste možganske celice, kjer se je pojavila žilna zapora. Daljši ko je čas, ko so možgani brez kisika, večje so posledice možganske kapi in več možganskega tkiva bo propadlo. Obstoja tudi večja možnost, da bo bolnik bolj prizadet. Zato se mora z akutnim zdravljenjem čimprej odstraniti žilno zaporo.

Raziskava PROOF se je začela januarja leta 2017. Izvaja se v 21 ekspertnih centrih iz osmih evropskih držav ter raziskuje, ali bi se posledice možganske kapi lahko zmanjšale z zgodnjim dovajanjem visokih odmerkov kisika.

Terapija z visokimi odmerki kisika je zelo enostavna ter poceni. Bolniki, ki imajo s slikanjem glave potrjeno ishemično možgansko kap, uporabljajo masko, preko katere se dovaja skoraj čisti kisik. Za ustvarjanje 6-krat višjo koncentracijo kisika v krvi v primerjavi z dihanjem samega zraka. Oksigenacija se izvaja dokler se strdek ne odstrani in se ponovno vzpostavi žilno cirkulacijo.


Dr. Poli – kakšne rezultate imate do danes?

Naš projekt se je začel leta 2017 in zdaj je v raziskavah vključenih skoraj 160 bolnikov po možganskih kapitah. Ko bo vključenih 160 bolnikov po kapi, bo narejena vmesna analiza in bodo znani prvi rezultati.

Kar smo do sedaj opazili, da so raziskovalni postopki enostavni za izvajanje, ter da se nakaže, da bolniki niso imeli težav pri aplikacijah velikih odmerkov kisika. Pravzaprav, sami raziskovalci so preizkusili aplikacijo, ko smo pripravili aplikacijo višjih vrednosti kisika, da je bilo enostavno vdihavanje in ne preveč drugačno od normalnega dihanja.


Dr Poli – to se sliši zelo obetavno, kaj bo ta raziskava pomenila za bolnika po možganski kapi?


Če bo raziskava potrdila PROFF, da se možgansko tkivo, ki je v nevarnosti zaradi strdka, lahko ustali s pomočjo zgodnjega dovajanja kisika, bo ta terapija zelo koristila vsem bolnikom z nastalim možganskim kapjo. Še posebej tistim bolnikom, ki so zelo oddaljeni od klinike za zdravljenje možganske kapi ali daljši čas čakajo na akutno oskrbo.

Zvišanje vrednosti kisika v krvnem obtoku lahko zaščiti tkivo, ki je v nevarnosti zaradi zapore v tem času, dokler se znova ne vzpostavi pretok. Zdravljenje je enostavno in poceni. iIz tega razloga so zato velike možnosti, da izboljšate zdravljenje možganskih kapi v revnejših deželah.

 Več informacij o študijih: https://www.proof-trial.eu/

 Raziskavo PROOF financira evropski projekt HORIZON 2020 (št. 73337).

 


Objave na družbenih omrežjih 

 

Twitter

 Pridružujemo se raziskavam @PROOF_stroke in @StrokeEurope pri podpori #BrainAwarenessWeek za ozaveščanje o pomenu raziskav možganskih kapi. 

 Več na: /novice/teden-mozganov-2022-cetrtek-17-marec-.html


Facebook

Četrti dan v Tednu možganov – preberite informacije o raziskavah PROOF, ki izboljšuje možnosti za zdravljenje možganskih kapi.


Več na: /novice/teden-mozganov-2022-cetrtek-17-marec-.html

Vse novice