Novice

 

Teden možganov 2022, petek, 18. marec

 

Petek, 18. marec

V tednu možganov, ki je letos med 14. in 20. marcem, se usmerjamo na pomembnost raziskav na področju možganske kapi.

Vsak dan bomo delili nekaj vpogleda v nove in vznemirljive raziskave o možganski kapi v Evropi.

Danes bomo govorili o raziskavi TENSION.

Razširjenje terapevtskih možnosti za zdravljenje možganske kapi

SAFE se je leta 2018 vključil v evropski raziskovalni projekt TENSION, ker lahko sodeluje pri razširjanju novosti o terapevtskih možnostih za zdravljenje možganske kapi.

Prof. Claus Simonsen iz Danske nam govori o svojem pogledu na project TENSION: youtu.be/4HZ6qmwvrtg

Danes smo vprašali nemško zdravnico, dr Silke Hopf-Jensen, vodilno raziskovalko na projektu, kako ta pomembni projekt napreduje?

Dr. Hopf-Jensen – o čem govori ta raziskava?

Možganska kap je še vedno eden izmed vodilnih vzrokov za smrtnost in prizadetost na svetu. Večina možganskih kapi nastane takrat, ko krvni strdek zapre arterijo, ki oskrbuje možgane. To se imenuje ishemična možganska kap. Daljši čas, ko je strdek v možganih, manj krvi in kisika se dovaja v možgane, kar povzroča možgansko okvaro in prizadetost zaradi nastanka možganske kapi.

Standarden in najbolj uporabljen način zdravljenja ishemične možganske kapi se imenuje tromboliza. To pomeni, da se zdravilo, ki se imenuje rekombinantni tkivni aktivator plazminogena, aplicira v roku 4.5 ur od nastanka možganske kapi kar razgradi strdek in s tem  omogči pretok krvi v možganih.

Od leta 2015 dalje se pri nekaterih bolnikih z možgansko kapjo uporablja zdravljenje z mehansko trombektomijo. S pomočjo posebne naprave za odstranitev strdka, ki se vstavi preko katetra, se strdek izvleče ali posesa. Po odstranitvi strdka kri ponovno prosto kroži po možganskih arterijah, kar pomebno zmanjša poškodbo možganskega tkiva in prizadetost po možganski kapi.

Možganska trombektomija je trenutno dostopna omejenu številu oseb znotraj šestih ur po nastanku možganske kapi, pri izjemnih primerih celo znotraj 12-ur. Ker ni jasnih dokazov o njeni varnosti v primeru obsežne možganske okvare, se pri tej skupini bolnikov še ne more uporabljati. Zato veliko oseb, ki so utrpele hudo možgansko kap, nima dostopa do te vrste zdravljenja.

Naša EU financirana študija TENSION, ki povezuje evropske univerze ter vključuje veliko bolnikov po možganski kapi, ima namen ugotoviti, ali se mehanska trombektomija lahko varno uporablja pri večjem številu bolnikov z ishemično možgansko kapjo.

Dr. Hopf-Jensen – kakšne rezultate imate do sedaj?

Raziskovalni projekt se je začel v letu 2018. Do danes je vključenih 200 bolnikov po možganski kapi iz 40 evropskih centrov.

Prvi rezultati nakazujejo, da bi nekateri bolniki, ki imajo obsežno možgansko kap, lahko izboljšali funkcijski izid zaradi mehanske trombektomije.

Pokazali smo, da se z odstranitvijo strdka pri nekaterih bolnikih ponovno vzpostavi krvni obtok v arterijah. Omenjeni bolniki naj bi zaradi tega posega bolje okrevali po možganski kapi, kot bi okrevali brez njega.

Študija je pokazala, da tudi mesto nastanka strdka, kjer se potem izvaja mehanska tromboktemija v možganih, lahko vpliva na popravljanje po možganski kapi. Npr., če možganska kap nastane znotraj področij, ki so zadolžena za govor ali gibanje rok/nog se po možganski trombektomiji lahko pričakuje popolno okrevanje.

Dr. Hopf-Jensen, to se sliši zelo obetavno, kaj bo ta raziskava pomenila za bolnike po možganski kapi?

Nujno moramo razviti več terapevtskih možnosti za tiste bolnike, ki so utrpeli obsežno možgansko kap.

Rezultati nakazujejo, da bi bila mehanska trombektomija lahko varna pri nekaterih bolnikih z obsežno ishemično možgansko kapjo.

Upam, da bo zaradi te raziskave, ki vključuje bolnike po kapi in raziskovalce iz cele Evrope, možno, da se ponudi bolj ciljano terapijo za bolnike s kapjo, ter da se poveča dostopnost do te učinkovite metode po celi Evropi.

Dr Hopf-Jensen govori o projektu Tension na:  youtu.be/4HZ6qmwvrtg

Študija TENSION bo potekala do leta 2023. Za več informacij obiščite spletno stran: https://www.tension-study.eu/

Raziskavo TENSION financira EU, Horizon 2020 (No 754640).

Družbena omrežja

Twitter

We are joining @TENSIONstudy research & @StrokeEurope in supporting #BrainAwarenessWeek to raise awareness of the importance of research in stroke.

Več na:  

youtu.be/N_H1BygYQ7w,

youtu.be/4HZ6qmwvrtg

novice/teden-mozganov-2022.html

Facebook

Na peti dan v tednu možganov poudarjamo pomen raziskav na področju možganske kapi, ki rešujejo življenja in zmanjšujejo prizadetost po možganski kapi. (@safestroke)

Preberite o raziskavi TENSION, ki razširja terapevtske možnosti za zdravljenje možganske kapi na:

novice/teden-mozganov-2022.html

Vse novice