Novice

 

Teden možganov 2022, ponedeljek, 14. marec

 

Ponedeljek, 14. marec

 

V tednu možganov, ki je letos med 14. in 20. marcem, se usmerjamo na pomembnost raziskav na področju možganske kapi.

Vsak dan bomo delili nekaj vpogleda v nove in vznemirljive raziskave o možganski kapi v Evropi.

Danes bomo govorili o raziskavi ANGIE.

Ciljno zdravljenje z mikroroboti

Večina možganskih kapi nastane zaradi strdka, ki zapre pretok v možganski žili.  Strdek prepreprečuje oskrbo s kisikom, kar povzroči nenadno smrt možganskega tkiva. Možganska kap je vodilni vzrok smrti in prizadetosti po celem svetu. Pričakuje se, da se bo v prihodnjih letih število obolelih po možganski kapi še zvišalo. 

Najbolj običajno zdravljenje za to obliko možganske kapi vključuje injiciranje zdravila (imenuje se rtPA) v kri, ki potem deluje na tak način, da razgradi strdek. Na žalost, medtem ko rtPA deluje na razgradnjo strdka, lahko povzroči več stranskih učinkov, kot sta  npr. notranja krvavitev in pojav otekline ter ostale. 

Pri zdravljenju možgasnke kapi mora zdravnik poiskati kompromis med injiciranjem zadostne količine rtPA, ki bo razgradila možganski strdek in istočasno prilagoditi odmerjanje zdravila, da se izogne pojavu stranskih učinkov. Stranski učinki namreč omejujejo časovno okno, v katerem se rtPA lahko uporablja, samo na nekaj ur po nastanku simptomov možganske kapi. Iz tega razloga se veliko možganskih kapi sploh ne zdravi.

V raziskovalnem projektu ANGIE smo razvili sodoben pristop k zdravljenju kapi. Z magnetno krmiljenimi mikroroboti lahko vstavimo rtPA natačno v strdek oziroma na mesto možganske kapi. Ta pristop omogoča vnos višjih koncentracij rtPA direktno v strdek in s tem se zmanjša vnos celotne količine rtPA za 10.000-krat.

Tehnologija, imenovana ANGIE, omogoča hitrejšo razgradnjo strdka, povečuje terapevtsko okno in zmanjšuje nastanek stranskih učinkov. Upamo, da bo izboljšala kakovost življenja, zmanjšala smrtnost ter prizadetost zaradi nastanka možganske kapi.

Za več informacij, prosimo, obiščite spletno stran: h2020-angie.eu/ 

Predavanje prof. Salvador Pané Vidal-a je dostopno na: youtu.be/EKWhOufhr4M

Projekt financira Evropska komisija (Št. projekta je 952152).

Objave na družbenih omrežjih 

Twitter

We are joining ANGIE research & @StrokeEurope in supporting #BrainAwarenessWeek to raise awareness of the importance of research in stroke. 

Več informacij na:  novice/teden-mozganov-2022.html  

  

Facebook

During Brain Awareness Week 14-20 March, we are supporting @safestroke to highlight the importance of stroke research in saving lives and reducing disability after stroke.

Na prvi dan v Tednu možganov preberite: novice/teden-mozganov-2022.html

Vse novice