Novice

 

Teden možganov 2022, sreda, 16. marec

 

Sreda, 16. marec

V tednu možganov, ki je letos med 14. in 20. marcem, se usmerjamo na pomembnost raziskav na področju možganske kapi.

Vsak dan bomo delili nekaj vpogleda v nove in vznemirljive raziskave o možganski kapi v Evropi.

Danes bomo govorili o raziskavi PRESTIGE-AF.

Preprečevanje možganske kapi pri rizičnih osebah

Možganska kap je ena izmed največjih zdravstvenih izzivov in njen vpliv na javno zdravje se bo, po pričakovanjih, še zvišal. Zato so ključne klinične raziskave, ki iščejo možnosti za preprečitev njenega nastanka.

Možganska kap lahko nastane, ko je prekinjen dotok krvi v možgane, kot je zapora s strdkom (ishemična možganska kap) ali kot možganska krvavitev (znotraj možganska krvavitev).

Atrijska fibrilacija (AF) je najbolj pogosta oblika nerednega srčnega utripa. Povzroči lahko krvne strdke, ki nastajajo v srcu in potujejo v možgane, kjer povzročijo ishemično možgansko kap. Ocenjuje se, da AF povzroči 20% ishemičnih možganskih kapi.

SAFE se je leta 2018 vključil v raziskavo PRESTIGE-AF. Trenutno zbirajo preiskovance, da bi raziskali, kako preprečiti nove možganske kapi pri osebah, ki so že utrpele možgansko krvavitev ter so visoko rizične za nastanek krvnih strdkov zaradi atrijske fibrilacije.

Omenjena skupina bolnikov ima namreč zvišano tveganje za ishemično možgansko kap in za znotrajmožgansko krvavitev. Trenutno zdravniki nimajo dovolj dokazov za najboljši način preprečevanja možganske kapi pri tistih bolnikih, ki imajo oboje.

Osebe z atrijsko fibrilacijo imajo običajno predpisano antikoagulantno terapijo za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov. Za bolnike, ki so že utrpeli možgansko krvavitev, je ta terapija  lahko zelo nevarna. Če bo raziskava PRESTIGE-AF zbrala dovolj preiskovancev, bo lahko odgovorila na vprašanje, ali je za njih varno uživanje antikoagulantne terapije ali ne.

Sodelovanje oseb v kliničnih raziskavah je namreč ključnega pomena za izboljšanje celostne oskrbe možganske kapi.

Raziskovalci v raziskavi PRESTIGE-AF bi radi vzpodbudili bolnike, ki imajo omenjeni bolezenski stanji, da poiščejo lokalne informacije ter vzpostavijo kontakt z raziskovalci na:  www.prestige-af.org

 Za več informacij lahko poslušate Prof. Roland Veltkamp-a iz Imperial College-a v Londonu:

youtu.be/uk64KLOeKJg

 

Projekt financira EU, Horizon 2020 (No 754517).

Objave na družbenih omrežjih

Twitter

 We are joining @PRESTIGE-AF research & @StrokeEurope in supporting #BrainAwarenessWeek to raise awareness of the importance of research in stroke.

 Več informacij na. novice/teden-mozganov-2022.html  

Facebook

On day 3 of Brain Awareness week – we continue to support @safestroke to highlight the importance of stroke research in saving lives and reducing disability after stroke.

Preberite informacije o raziskavi PRESTIGE-AF, ki raziskuje preprečevanje možganke kapi pri rizičnih bolnikih.

(Več na: /novice/teden-mozganov-2022-sreda-16-marec.html)  

Vse novice