Novice

 

Teden možganov 2022, torek, 15. marec

 

Torek, 15. marec

 

V tednu možganov, ki je letos med 14. in 20. marcem, se usmerjamo na pomembnost raziskav na področju možganske kapi.

Vsak dan bomo delili nekaj vpogleda v nove in vznemirljive raziskave o možganski kapi v Evropi.

Danes bomo govorili o raziskavi PRECIOUS.

Uporaba zdravil za preprečevanje zapletov in reševanja življenj

Študija uporablja poceni, varna, enostavna ter lahko dostopna zdravila.

Iz SAFE-a so se pogovarjali s koordinatorjem raziskave, nizozemskim zdravnikom, dr. Bart van der Worp-om iz Univerzitetnega medicinskega centra v Utrechtu.

Dr. van der Worp – O čem poteka raziskava Precious?

V prvih dneh po nastanku možganske kapi se pri tretjini obolelih razvijejo komplikacije, kot sta npr. povišana telesna temperature in pljučnica. Zapleti so bolj pogosti pri starejših osebah ali pri tistih, ki so zaradi nastanka kapi bolj prizadeti. Zapleti lahko podaljšajo hospitalizacijo in upočasnijo okrevanje po možganski kapi; na žalost lahko povečajo smrtnost ali pa so zaradi njih bolniki po možganski kapi daljši čas uporabniki zdravstvenih storitev.

Tveganja za razvoj okužb ali povišane telesne temperature se lahko v teoriji zmanjšajo s pomočjo varnih in poceni zdravil, kot so npr. metolklopramid za preprečevanje slabosti in bruhanja, antibiotiki za preprečevanje okužb ter paracetamol za preprečevanje pojava zvišane telesne temperature.

Raziskava PRECIOUS bo ovrednotila, ali uporaba omenjenih zdravil ne samo preprečuje zaplete, ampak tudi izboljša okrevanje ter zmanjša tveganje za nastanek smrti pri starejših bolnikih z akutno možgansko kapjo.

Dr. van der Worp – Kakšni so dosedanji rezultati?

Preko 1400 bolnikov iz 11. evropskih držav je do sedaj sodelovalo v raziskavi PRECIOUS. Zaključni rezultati bodo znani ob zaključku študije v novembru leta 2022. Dosedanji letni pregled neodvisne varnostne komisije pa je pokazal, da so zdravila, uporabljena v raziskavi PRECIOUS varna.

Dr. van der Worp – Kaj raziskava pomeni za bolnike po možganski kapi?

Zelo preprosto, če ta poceni in dostopna zdravila delujejo kot smo upali, imajo lahko potencial, da rešijo življenja tisočih starejših evropejcev, ki preživijo nastanek možganske kapi.

Koordinator raziskave PRECIOUS, g. Wouter Sluis, podaja več informacij na naslednji spletni povezavi:  youtu.be/B9TBrhRJp0Y

Podrobnosti o študiji so dostopne na spletni strani projekta: https://www.precious-trial.eu/.

PRECIOUS podpira EU Horizon 2020 (Št.: 634809).

Objave na družbenih omrežjih

 Twitter

We are joining @PRECIOUS_trial research & @StrokeEurope in supporting #BrainAwarenessWeek to raise awareness of the importance of research in stroke.

Več informacij na: novice/teden-mozganov-2022.html

Facebook

On day 2 of Brain Awareness Week, we are supporting @safestroke to highlight the importance of stroke research in saving lives and reducing disability after stroke.

Preberite informacije o raziskavi PRECIOUS – ki uporablja enostavna, vsakodnevna zdravila, da zdravi zaplete in ohranja življenja na:

novice/teden-mozganov-2022.html

Vse novice